HTML

Háztáji blog

A háztáji gazdálkodás népszerűsítését és fellendítésít szolgáló blog.

Friss topikok

Linkblog

Csettegő

2011.11.16. 21:43 hesteman

A csettegő igazi magyar jellegzetesség agrár-ipari hungaricum.  A háztáji gazdálkodás fénykorában terjedtek el a belső égésű motorral hajtott lovaskocsik és házi építésű kistraktorok, melyeket a népnyelv jellegzetes hangjuk miatt csettegőnek keresztelt.

Minden régióban van egy két ügyes kezű mesterember aki a helyi igények alapján készíti egyedileg a csttegőket, melyek így joggal nevezhetőek helyi terméknek.

A csettegőknek mára gyüjtőfogalommá vált, főbb kategóriái:

Egytengelyes kistraktorok és egytengelyes önjáró ekekapák.

Kéttengelyes kistraktorok

Zárt fülkés traktorok: két altípusábol az egyik  a régi SzuperZetor traktorokra hasonlít, a másik gyakori altípus úgy néz ki mintha egy  ’70-es évekbeli Ford traktort és egy szovjet T-40 típusú traktort kereszteztek volna. 

Platós csettegő, leggyakoribbak  a fülke nélküli változatok(fotónkon), de látni Csepel teherautóra emlékeztető házilag barkácsolt fülkével felszerelt „teherautót”is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztajigazdalkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr693388343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása