Nemrég akadt kezembe egy nagy húsipari cég mangalica párizsija. Először megörültem, na végre egy üde színfolt a sok párizsinak nevezett kétes összetételű termék után. Sajnos a termék összetevőit tanulmányozva kiderült, hogy füstaromát, mesterséges ízfokozót, pontosabban nátrium-glutamátot (másnéven MSG vagy E-621) és szójafehérjét tartalmaz. Ezen összetevők esetleges, vélt egészségkárosító hatásaira nem kívánok kitérni, a neten bárki bőven találhat róluk információkat. Annyit azért mégis megjegyeznék, hogy a füstaroma a lakosság 1-2 % -át kitevő érzékeny személyeknél igen kellemetlen hasmenést okozhat! Az már inkább a háztájigazdálkodás blog profiljába vágó kérdés, hogy miért kell egy hungarikum állat húsából készült termékbe mesterséges adalékanyagokat és szóját tenni. A hagyományos mangalica termékek receptúrájából, melyeket még dédapáink készítettek, hiányoztak ezek az adalékanyagok, meg egyáltalán miért kell a mangalica hírnevét és minőségét ezekkel lerontani. Az ízfokozót, szóját, füstaromát tartalmazó mangalica terméket már szinte semmi sem különbözteti meg a közönséges tömegtermékektől, vagyis az egyre tudatosabb vevőnek nincs indoka azt választani.
A készülő Hungarikum törvény keretében mindenképpen célszerű lenne a hungarikumnak minősített állatfajoktól származó húsból, tejből, tojásból készült termékek előállításának módját összetevőit szabályozni, hogy ne kerülhessenek a hagyományoktól eltérő kétes, mesterséges összetevők ezen termékekbe ezáltal ne lehessen az ilyen adalékanyagokkal olcsóbban előállított termékeket prémium hungarikum köntösbe öltöztetve a fogyasztókat „megtéveszteni”. Fontos hangsúlyozni, hogy néhány egzotikus fűszernövényt és a sót leszámítva szinte minden fűszernövényt be lehetne szerezni hazai forrásból, így a szabályozás megalkotásakor elő lehetne írni, hogy a hungarikum állatból készülő termékek, csak magyar paprikát, hagymát, fokhagymát stb. lehessen felhasználni.
1. kép Fecskehasú mangalica koca
Kép és szöveg: Török József