HTML

Háztáji blog

A háztáji gazdálkodás népszerűsítését és fellendítésít szolgáló blog.

Friss topikok

Linkblog

Könyvajánló

2012.11.30. 18:52 hesteman

Hurka.jpg

Több előadásomban is említettem, hogy a kiskapacitású húskészítmény előállításról nem igazán találni magyar nyelvű szakirodalmat, melyre jelentős igény lenne, hiszen az elmúlt évtizedekben felnőtt generációkból, sokan már nem leshették el a hagyományos technológiákat. A háztájiban előállított alaptermék saját részre történő feldolgozása, illetve a regisztrált kistermelőként végzett előállító tevékenység során, a fiatalabb generációkból családi tradíciók, és szakirodalom híján sokan kísérletezgetésre kellet, hogy hagyatkozzanak.

A felmerülő igények kielégítésére a Mezőgazda Kiadó könyvsorozatot jelentetett meg, igaz ez  egy németről fordított könyvsorozat újranyomása. A sorozat talán legfontosabb része a „Hurka, kolbász, szalámi és más finomságok házi készítése” című könyv.

A (retró) minőségű színes fényképekkel gazdagon illusztrált könyvben részletesen bemutatásra kerül szinte az összes húskészítmény-féleség házi előállítása, a szükséges eszközökkel együtt. Magyar viszonyok között, viszont nem biztos, hogy minden berendezés elérhető. A fűszerezés a receptúrákban a német ízlést tükrözi, hazai gyakorlatban ezeken célszerű egy kicsit javítani. Nagy hátránya a könyvnek, hogy ajánlja a mesterséges ízfokozókat (E-621-635), veszélyeikre alig utal, ez arra vezethető vissza, hogy az eredeti német kiadás a kilencvenes évek elején íródott, amikor még nem voltak cikik a mesterséges ízfokozók. (Ha figyelmesen megnézzük, ma már a német diszkontáruház-láncok német oválpecsétes húskészítményeiben sem igazán találhatunk  ilyeneket!)

A húskészítmény előállítással foglalkozók számára, a néhány kisebb hiányosság ellenére ajánlom a könyvet, mely az 1973-as kiadású Húsipari kézikönyv, húskészítmény előállítással foglalkozó fejezetével együtt, egymást kiegészítve, már jó alapot nyújt a hazai ízlést kielégítő termékek  biztonságos előállításához.

Török József

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztajigazdalkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr264940226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása