HTML

Háztáji blog

A háztáji gazdálkodás népszerűsítését és fellendítésít szolgáló blog.

Friss topikok

Linkblog

A magyar hurka titka

2012.11.30. 18:56 hesteman

avagy a 74/2012. (VII. 25.) VM rendelet, egyes önkéntes megkülönböztetõ megjelölések élelmiszereken történő használatáról- egy gyakorlati példa alapján.

Amennyiben az élelmiszer előállítók, így kistermelők is, a rendeletben meghatározott megkülönböztető jelöléseket alkalmazzák, meg kell felelniük a rendeletben foglaltaknak, ez különösen az összetett összetevőket tartalmazó termékek esetében fontos, ugyanis ezek eredetével is tisztában kell lenni, és azt nyomon-követhető módon bizonyítani kell.

Megkülönböztető jelölések:

  • „magyar termék”
  • „hazai termék”
  • „hazai feldolgozású termék”
  • az átlagosnál magasabb minőségi fokozatra, vagy különleges minőségi tulajdonságra utaló állítás
  • kézzel történő előállításra, vagy a nem iparszerű eljárás alkalmazására utaló állítás

 

Fontos és sokat emlegetett példa a „magyar hurka” esete:

Leegyszerűsítve a rendelet kicsit száraz jogi megfogalmazását, csak akkor illethetjük  „magyar termék” jelöléssel hurkánkat, ha az étkezési só, és az egzotikus fűszernövények kivételével (melyeket Magyarországon nem termesztenek üzemi méretekben), minden összetevője magyar.

Nézzük tételesen:

Kistermelői élelmiszer feldolgozásnál a zsigerek, hús stb. nem jelenthetnek gondot, hiszen a kistermelő csak saját gazdaságából származó, vagyis magyar állat húsát dolgozhatja fel.

Belet, a hurkatöltéshez bőven lehet kapni magyar gyártóktól.

Nem egzotikus fűszerek: pl. fűszerpaprikából is lehet néhány fajtát vásárolni, mely nem import alapanyagból készül bár nagy odafigyelést igényel a vásárlás.

Fűszerkeverék esetében az összes nálunk megtermő összetevőnek magyarnak kell lennie, de ezt kevés fűszerkeverék tudja.

Amennyiben rizst használunk fel hurkánk készítéséhez, ahogyan ezt hazánkban leggyakrabban teszik (és nem kölest, tarhonyát, vagy hajdinát), a rizs származásán múlik, hogy „magyar termék”-ként jelölhetjük-e hurkánkat. Magyarországon termelt rizsre van szükségünk, hogy eleget tehessünk a rendelet előírásainak. A magyar boltokban sok magyar csomagolású rizst találhatunk, melyek közül több csomagolásán magyar gyártó/forgalmazó található, ezeknek a rizseknek a többségét azonban hazánkban jobb esetben csak hántolták, rosszabb esetben csak csomagolták.  Mindössze néhány cég  forgalmaz magyar rizst, ilyen a kisújszállási Nagykun 2000 Zrt., a cég több mint 800 hektár rizsföldjén, valamint integrált partnereinél megtermelt rizs Nagykun A és B, barna rizs, illetve Spar Budget B rizs néven kerülnek forgalomba, megtalálhatóak az összes Spar üzletben és néhány kisebb boltban.

A bio kistermelőknek sem kell lemondaniuk a magyar rizsről és így a „magyar termék”hurkáról, ugyanis  Nagykun 2000 Zrt. organikus, vagyis bio rizst is termel, igaz ez néhány bio élelmiszerekkel foglalkozó cég logója alatt kerül forgalomba, jellemzően bioboltokban.


P4232583.JPG

 Magyar, pontosabban Nagykun rizs termékválaszték.

 Fotó: Kacsó Hunor, Nagykun 2000 Zrt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztajigazdalkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr724940230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása