HTML

Háztáji blog

A háztáji gazdálkodás népszerűsítését és fellendítésít szolgáló blog.

Friss topikok

Linkblog

Kamuflázs, a modern népviselet

2012.02.14. 17:52 hesteman

A magyar vidék arculatához immár elválaszthatatlanul hozzátartoznak a különböző katonai egyenruhák, melyek mondhatjuk, modern népviseletté váltak. Tartósságuk, strapabírásuk miatt korábban a Néphadsereg készletéből selejtezett olívzöld 65.M egyenruhák viselése volt jellemző.

Az első igazán elterjedt terepszínű egyenruha a 82.M vagy 87.M háromszínnyomású, nyugati szakirodalomban swirl, azaz örvény néven emlegetett egyenruha volt. A két különböző évszámjelzés oka, hogy eredetileg 1982-ben kellett volna rendszeresíteni, de a szocializmusra jellemző késések miatt, a legtöbb háromszínnyomású egyenruha csak 1987-től jelent meg a csapatoknál, pontosabban azoknál az elit alakulatoknál, akiket a 65.M-nél igényesebb kivitelű és ezért drágább egyenruha  viselésére méltónak találtak. Az ejtőernyősök, határőrök és repülőgép szerelők kapták, illetve 87.M-et viseltek pilóták is. Kétfajta árnyalata létezett, a korábbi fakóbb árnyalatú volt, a későbbi (elterjedtebb) változat sötétebb. Az 1. képen a vágóasztalt tisztító munkáson egy korai színváltozatú ejtőernyős nadrág látható. 

Az Angyalbőrben és a Kisváros sorozatokban is szerepelt a háromszínnyomású egyenruha, melyet mára már kivontak a hadrendből, helyette a kevésbé sikeres 90.M négyszínyomású egyenruhát rendszeresítették.

Az összes Magyar Honvédségnél rendszeresített egyenruha közül talán ennek a legjobb a reputációja. A terepszínű minta szemnyugtató, ellentétben a modern digit mintákkal. Anyaga strapabíró vastag, a mosást és a kopást jól tűri. Szabása lényegesen jobb, kényelmesebb, mint a 65.M-é, a zubbonynak például hosszabb a dereka, a nadrágok oldalzsebes kivitelűek. Készült belőle kantáros nadrág, ami bélelhető, így hideg téli időben ideális viselet, hasonlóan megállja helyét a zord hidegben a bélelt gyakorlókabát is. Páncélos dzseki is létezett belőle, de nagyon ritka volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.kép  87.M bélelt ejtőernyős nadrág, 87.M bélelt gyakorlókabát, repszer sapkával, még az igazán zord időjárás esetén is megvéd a hidegtől.

Hol kapható?

Ugyan kivonták a hadrendből, időnként még lehet új 87.M egyenruhákat találni military üzletekben: Vidéken vásári és mozgó árusoknál, Szolnokon a Reintex Kft boltjában www.reintex.hu kapható, illetve kereskedők részére a Fetti Kft nagykereskedésében elérhető.

Budapesten: A 22-es csapdájában VI.ker. Aradi u.6.,  Bajonett Military üzletben Szent István körút 9., illetve egyéb military üzletekben.

Az egyenruhához tartozó jól bevált zöld kesztyű utódját, fekete színben a Glovita Zrt. gyártja. 

Kép és szöveg:Török József

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztajigazdalkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr1004105023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása