HTML

Háztáji blog

A háztáji gazdálkodás népszerűsítését és fellendítésít szolgáló blog.

Friss topikok

Linkblog

Rágcsálóirtás

2011.12.09. 20:25 hesteman

 

Az ősz beköszöntével itt az aktuális téma a rágcsálóirtás.

Az utóbbi években számos településen szaporodtak túl a rágcsálók, ezek főbb okai a következők:

  • Az utóbbi években árvizes, belvizes területekről sok rágcsáló szorult a lakott területekre.
  • A települések szélén található nagyüzemi állattartó telepek felszámolása, illetve járványügyi szempontokból történő elköltöztetése, következtében az ott élő(sködő) és a kötelező kártevőirtással, úgy ahogy kordában tartott rágcsálópopuláció, az irtás megszűnésével túlszaporodott és lakott területeken keresett táplálékot.
  • A települések szélén található klasszikus szeméttelepeket nagy számban számolták fel EU támogatással, azonban a rekultiváció során sok esetben, hozzánemértésből, vagy takarékosságból nem került sor szakszerű rágcsálóirtásra, így élőhelyük megszűnésével a patkányok ez esetben is a településekre vándoroltak.  
  • Bizonyos hanyag önkormányzatok és gazdálkodók nem irtják megfelelő eszközökkel a rágcsálókat.
  • Az elszaporodott rágcsálók között a szakszerűtlen irtás hatására az első generációs warfarin és kumetralil származékokra  rezisztens(ellenálló) populációk alakultak ki. Az ilyen irtószerek hatástalansága miatt sok elkeseredett gazda felhagyott az irtással mondván a mérgek nem érnek semmit. Több településen sem a boltokban sem a gazdaboltokban nem érhetőek el a korszerű warfarin és kumetralil rezisztens rágcsálók ellen is hatékony szerek. 

1. kép A szeméttelepek rekultivációja során gyakran a rágcsálóirtáson  spóroltak. (Illusztráció!)

Miért kell védekezni a rágcsálók (egérfajok, házi- és vándorpatkány) ellen: 

Jelentős közvetlen gazdasági kárt okoznak, a rágásukkal megrongálják az épületeket, berendezési tárgyakat, emellett különösen baromfi állományokban okoznak veszteségeket. Azokon a településeken, ahol túlszaporodtak a rágcsálók, gyakran lehet hallani elpusztított kiscsirkékről, napos kacsákról, lerágott csőrű kacsákról vagy összerágott kisbárányokról. Sokan már a patkányok kártétele miatt nem nevelnek baromfit, ezért a rágcsálók visszaszorítása elengedhetetlen a háztáji gazdálkodás fejlesztéséhez.

Köz- és állategészségügyi veszélyek:

A fél parazitológia és járványtan könyvet fel lehetne sorolni, ha a rágcsálók által közvetített betegségeket szeretnénk bemutatni, melyek az emberre és, vagy gazdasági haszonállatokra veszélyt jelentenek. Gondoljunk csak a patkányok által közvetített Trichinella fertőzésre 2009-ből, amikor többen megbetegedtek és egy falu egész sertésállományát kellet kiirtani.

Nézzünk néhány hatékony szert és módszert:

  • Ratata
  • Storm
  • Storm Secure
  • Talon-B

 

Mindegyik fenti termék véralvadásgátló hatóanyagokat tartalmazó szabadforgalmú  irtószer, a háziállatok megóvása érdekében keserű ízanyagokat tartalmaznak.

Irtási programunk elkezdése előtt kérjük állatorvos tanácsát, háziállatok véletlen mérgezése esetén forduljunk állatorvoshoz! A véralvadásgátló mérgek ellenszere a K1 vitamin (Konakion). 

Fontos, hogy a mentesítendő területen sok helyen helyezzünk ki mérget és ezek helyét rendszeresen változtassuk, ugyanis a patkányok kíváncsi, felfedező természetű állatok, így több mérget fogyaszthatnak.

Fontos, hogy a mérgeket váltogatva alkalmazzuk, vagy egy időben többféle hatóanyagot használjunk így megelőzve, hogy az estleges túlélő rágcsálókban rezisztencia alakuljon ki.

Célszerű a fenti szereket, bár bizonyos mennyiségben tartalmaznak gabonamagvakat, gabonával keverni, legjobb erre a célra a szemeskukorica, melyet szívesen rágnak a rágcsálók így az egyébként keserű méregből a kukoricával együtt jelentős mennyiséget fogyasztanak.

A Talon-B ugyan egérirtószerként került forgalomba, mégis az egyik leghatékonyabb patkányirtószer (szemeskukoricával keverve).

A flokumafen hatóanyagot tartalmazó Storm, 4 gramm tömegű blokkjait érdemes kisebb darabokra törni, így megakadályozva, hogy a rágcsálók elhordják a blokkokat és raktározzák fogyasztás helyett. Az összetört blokkokat szemeskukoricával keverve elérhetjük, hogy a rágcsálók többet fogyasszanak.

  • Critox füstpatron alkalmazható a patkányok járatainak kifüstölésére. Önmagában nem elegendő méreggel együtt alkalmazzuk. Célszerű méreg kirakását követően néhány nappal alkalmazni, a hatás fokozására mert a legyengült rágcsálóknak nincs esélyük elmenekülni a járatokból a füst elől. Füstpatron alkalmazásakor fokozottan ügyelni kell a használati utasításban leírtak betartására.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rágcsálóktól sajnos nehéz megszabadulni, több hétig tarthat amíg sikerül egy-egy gazdaságból, udvarról kiirtani a rágcsálókat, és ezután is folyamatosan kell mérget kihelyezni, a mentesség fenntartása érdekében. És itt van a gond, ha nem elszigetelt a gazdaság, számítani kell a szomszédoktól érkező hívatlan vendégekre, ezért lenne szükség összehangolt irtásra, az önkormányzatok szerepvállalására.  Az önkormányzatoknak lenne kötelessége, hogy szükség esetén az ÁNTSZ–el közösen megszervezzék az egész településekre kiterjedő összehangolt deratációs programot a patkányok kiirtására. Ennek természetesen van költségvonzata, de elengedhetetlen a háztáji gazdálkodás fellendítéséhez, az ezt célzó programok (Hungarikum Baromfi, Minden gyerek lakjon jól) sikeréhez.

Fénykép és szöveg: Török József

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztajigazdalkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr613452059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása